Zolang de RIVM Corona-maatregelen van kracht zijn, zal iedereen daar rekening mee moeten houden. Zo ook de artiesten. Graag vertellen wij u hoe de Andy Dellenoy pianoshow ‘Corona-Proof’ de optredens verzorgt.
Hoe fijn is het dat u als opdrachtgever of horeca-ondernemer een ‘muzikale partner’ krijgt, waarbij u niet in de zenuwen hoeft te zitten over het overschrijden van de RIVM maatregelen! Onze pianoshow(s) denken met u mee; “hoe kunnen we het zo leuk mogelijk maken, en toch alles volgens de regeltjes blijven doen? ” Ook tijdens het optreden houden onze artiesten de situatie nauwlettend in de gaten.
Bereikbaarheid van de artiest op het podium
Helaas is het onder huidige maatregelen niet mogelijk om als publiek in de directe nabijheid van de artiest te staan.
Het gebeurde vaak dat mensen naast de pianist aan het dansen waren, of zelfs naast hem kwamen zitten op de pianokruk. Bij de grote dueling pianoshow mocht het publiek zelfs óp de piano’s dansen.
Hoe leuk dat ook is, dat kan op dit moment even niet.
De piano waar Andy Dellenoy achter zit, geeft voldoende afstand tussen de pianist en het publiek. Dat is eigenlijk al voldoende!
Helaas kunnen mensen nu niet ‘naast’ de pianist komen staan achter de piano. Maar men kan nog steeds wel iets vragen ‘voor’ de piano.
Het podium ‘achter’ en ‘naast’ de piano zal zoveel als mogelijk afgesloten worden zodat het publiek niet te dichtbij kan komen. (Dat is helaas niet zo gezellig… maar het is zoals het is.)
Muziekkeuze – repertoire
De keuze van het repertoire is bijzonder belangrijk. Een pianobar optreden kenmerkt zich vaak door herkenbare, dansbare en vooral meezingbare muziek, zodat de vloer vol met dansende mensen staat. Tja, … en dát is momenteel niet zo slim. Muziek maken waarbij iedereen uit volle borst kan meezingen, en waarbij iedereen met apres-ski knallers in een polonaise achter elkaar aan gaan lopen.
De muziekkeuze zal in deze tijd dus wel aangepast moeten worden. Nu is dat geen probleem, want het beschikbare repertoire is zeer uitgebreid.
Waar Andy zich in deze tijd op zal richten is op ‘gezelligheidsmuziek‘ en ‘luistermuziek‘, maar toch ook ‘meezingmuziek‘.
Huh? Toch meezing muziek??
Het moet natuurlijk niet ‘saai’ worden. Ik kan nog steeds lekkere ‘meezing’ muziek maken, maar dan wel uit het oogpunt van: “Meezingen vanaf je tafeltje”. Niet opzwepend, maar wél gezellig.
Hard meezingen in groepsverband mag niet, maar op een bescheiden manier, zittend achter een tafeltje zal geen problemen opleveren.
Zie het als een weegschaal; het moet wél gezellig zijn maar er mag geen polonaise ontstaan, of mensen die gaan dansen en zelfs en op tafels gaan staan. Daartussen zal de pianist ‘manoeuvreren’ met de muziekkeuze. Als de sfeer ’te gezellig’ gaat worden, dan zal de muziekkeuze even overschakelen naar wat rustiger repertoire. Verslapt de ‘gezelligheid’ dan wordt er weer een (misschien wat up-tempo) herkenbaar nummer gespeeld.
Een muzikant heeft bijzonder veel invloed op de sfeer en het enthousiasme van het publiek. Het is zijn ‘vak’ om dat goed te kunnen lezen en de muziekkeuze daarop aan te passen.
De muziekkeuze hoeft dus niet perse rustige muziek te zijn, maar het moet niet uitnodigen tot een polonaise en dansen op de bar.
Easy listening & Lounge – heerlijk!
Wist u trouwens dat Andy zeer regelmatig ook als lounge-pianist bij restaurants en recepties en dergelijke, zijn optredens verzorgt? Dit om aan te geven dat het repertoire niet alleen maar feestmuziek is, maar zeer zeker ook heerlijke easy-listening van toen en nu. Er is hiervoor een uitgebreid avondvullend repertoire beschikbaar.
Entertainen kan heel goed!
De nadruk ligt nu vaak meer op ‘entertainen’ van het publiek. Een interactie opbouwen tussen de pianist en het zittend publiek aan de tafeltjes.
En dat kan heel goed! Een beetje geintrappen met het publiek vanachter de piano 😉
Eigenlijk zoals de Amerikaanse Pianobar altijd al is geweest; het publiek entertainen vanachter de piano. In Amerika is men meer gewend aan dit interactie concept (zoals ook te zien is bij Stand-Up comedy).
In Nederland wil men vaak ‘continue’ muziek zonder geklets tussendoor. In Amerika is het juist het ‘geklets’ wat de optredens zo leuk maakt. Het brengt een gezellige interactie tussen alle mensen in het publiek en de muzikant/entertainer. Wat een mooi moment om dat Amerikaans concept wat meer toe te passen in Nederland.
Het kan dus nog steeds! De gezellige pianobar op uw eigen locatie.
Microfoons gebruiken
Normaal zijn er 2 draadloze microfoons beschikbaar als mensen wat willen zeggen, een stukje willen opvoeren tijdens een bruiloft, of zelfs willen meezingen. Dat is momenteel niet mogelijk.
Er is namelijk geen tijd om de microfoons te ontsmetten. Een microfoon is een vangnet voor speeksel, en daarom kunnen de microfoons niet aan andere doorgeven worden. Moet er iets verteld worden aan het publiek; dan doet de pianist dat graag voor u.
Tenslotte – RIVM en overheid
De RIVM- en overheidsmaatregelen wijzigen telkens; maar u kunt er van uitgaan dat de laatste regels gevolgd worden. Voor de veiligheid van u, en van de pianist.
Ons bedrijf is van mening dat horeca en entertainment hetzelfde nastreven: “Uw gasten een zo leuk mogelijke tijd geven“. Wij doen er dan ook veel aan om in samenwerking tot een goed resultaat te komen.
Wij zijn niet het type muzikant van: “Wij willen persé onze muziek brengen, en wij spelen met een vaste play-list“.
Juist in overleg met de opdrachtgever/horeca exploitant moeten we komen tot een werkbare situatie die voor iedereen profijt moet opleveren. We moeten het samen doen!